Relatief lage investeringen, exploitatie snelwegbus rendabel

 

relatief lage investeringen
De snelwegbus maakt gewoon gebruik van de bestaande infrastructuur. De investeringskosten zijn daardoor veel lager dan bij nieuwe zware OV-verbindingen. Wel zijn op trajecten met files doorstromingsmaatregelen voor de bus nodig.
Daarnaast zijn er investeringen voor de stations. De haltering van de snelwegbus, direct langs de snelweg nabij aansluitingen van het onderliggende wegennet vragen de nodig aanpassingen van de verkeersinfrastructuur. Daarnaast zijn er kosten voor de stations zelf: (beschutte) perrons, reizigerstunnels of -bruggen en de voorpleinvoorzieningen als PenR en fietsenstallingen. 
 
rendabel exploitatie
Het vervoer met de snelwegbus is winstgevend en kan zonder overheidssubsidie draaien.
Dat is op zich bijzonder, in het algemeen in het openbaar vervoer verlieslatend. Jaarlijks wordt ca 2 miljard euro aan tekorten afgedekt in het stad- en streekvervoer.
 
De redenen van de winstgevendheid van de snelwegbus zijn:
-  de snelwegbus is qua reistijd concurrerend met de auto, waardoor veel meer reizigers gebruik maken van het OV en een efficiĆ«nte inzet mogelijk is. 
- door de hoge gemiddelde snelheid (75-90 km/u) zijn de exploitatie-kosten per km laag 
De inzetkosten : chauffeurskosten en een belangrijk deel van de afschrijvings van de bus, zijntijdsafhankelijk (per uur). De reizigersopbrengsten zijn  afstandsafhankelijk (per reizigerskm). . [1] 
 


[1] in het stadsvervoer is de gemiddelde snelheid slechts 20 km/u. Hierdoor is winstgevend openbaar vervoer vrijwel onmogelijk. (zie ook exploitatie)