De snelwegbus oplossing voor duurzame mobiliteit
Terwijl de klimaatagenda steeds urgenter wordt en de files toenemen zijn plannen voor een effectieve en duurzame aanpak al geruime tijd voorhanden: de snelwegbus. De snelwegbus is een plan voor een netwerk van snelle, comfortabele, buslijnen op autosnelwegen.
De snelwegbus rijdt met
hoge snelheid (100 km/u), waardoor veel meer automobilisten voor het OV kiezen, doordat het juist voor
autoverplaatsingen (via de snelweg) een alternatief vormt.
Samen met het spoornet ontstaat een volledig en effectief mobiliteitsnetwerk. Eerdere modelanalyses voor de snelwegbus geven een
verdrievoudiging van het OV te zien, ten opzichte van nu.
Anders dan bij veel andere nieuwe OV-projecten- wordt een direct en in reistijd concurrerend alternatief voor de auto gerealiseerd. Bekend is dat dan veel automobilisten voor het OV kiezen. Dit leidt tot afname van het autoverkeer en files.
Nieuwe
ontwikkelingen als MaaS en deelmobiliteit, elektrische techniek en
mobiliteitsbudget i.p.v. leaseauto, bieden daarnaast nieuwe kansen en mogelijkheden
voor verdere groei. Het OV kan zo het grootste deel van de mobiliteit, met sterke afname van CO2 uitstoot van mobiliteit.
Een samenhangend snelwegbusnetwerk dat deze groei kan faciliteren, is snel te realiseren, met relatief beperkte investeringen. Dit BusRapidTransit-systeem kan volledig rendabel geƫxploiteerd en vraagt geen jaarlijkse overheidsbijdrage.
Hoewel snel te realiseren, is het niet gemakkelijk een samenhangend netwerk van snelwegbusverbindingen te realiseren. Er is sprake van een veelheid aan betrokkenen: regionale overheden, vervoerders en het rijk, in bijzonder rijkswaterstaat.
Met de juiste samenhangende benadering en een open constructieve opstelling van betrokken partijen, kan een BRT-systeem op autosnelwegen, niet alleen een heel
duurzame maar ook snel te realiseren en kosteneffectieve oplossingsrichting zijn.
Voor meer info lees de brochure.pdf, blader door de presentatie en kijk elders op deze website.
|
|